Pagini

sâmbătă, 30 ianuarie 2010

Tort Milch Schnitte (felie de lapte)

Pusesem de mult ochii pe aceasta reteta de prajitura, si pana la urma m-am hotarat sa o fac sub forma de tort, pentru ziua bunicului.
Pentru decor, m-am framantat mult....oare ce sa fac sa fie potrivit pentru un barbat de 90 de ani? Si pana la urma ideea mi-a venit.
 
Va rog sa scuzati calitatea pozelor, au fost facute cu telefonul. Si acum sa explic ce reprezinta decorul. Linia alba care taie tortul reprezinta linia vietii, cu suisuri si coborasuri, cu bune si rele. Bebelusul si batranul sunt reprezentatia  bunicului, la inceputul vietii si acum la 90 de ani. Dupa cum vedeti, linia vietii continua si dupa 90, sa speram cu multi multi ani sanatosi.. Bastonul trebuia initial sa stea pe mana bunicului, insa Stefan a vrut sa contribuie si el cumva la tortul de ziua bunicului, asa ca a facut ce a facut si mi-a rupt bastonul. Dar a fost bine si pus in alta parte, nu s-a suparat bunicul. :)
Si acum sa trecem la reteta:
Blatul: 6 oua, 120 g zahar,1 plic zahar vanilat, 3 linguri pline de gris macinat, 3 linguri cacao, 3 linguri faina, 3 linguri miere de albine, 1 praf de copt, 30 ml lapte, 150 ml ulei, un praf de sare.
Ouale se separa, iar galbenusurile se freaca cu zaharul si zaharul vanilat pana compozitia se mareste si se albeste.
Intr-un vas se amesteca faina cu grisul, cacao si praful de copt si se adauga galbenusurilor.


Se adauga pe rand in timp ce amestecam laptele, uleiul si mierea.
 
Albusurile se bat spuma tare cu praful de sare si se adauga compozitiei de galbenusuri.

Se pune in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la 170 de grade. Se verifica cu scobitoarea cand este copt. Cand blatul s-a racit, se taie in 2.
Crema: 300 gr lapte condensat, 300 ml frisca lichida, 1 plic intaritor frisca, 150 ml lapte, 1 plic gelatina, 75 g miere (o lingura si jmatate), esenta vanilie.
Laptele condensat se amesteca cu 75 ml lapte. Gelatina hidratata se dizolva in 75 ml lapte, pe foc foarte mic (atentie sa nu fiarba, gelatina isi pierde proprietatile prin fierbere!!!!!) apoi se adauga laptele condensat. Se amesteca bine, se adauga si mierea si esenta de vanilie. Se lasa deoparte. Frisca se mixeaza bine, se adauga intaritorul de frisca, apoi se adauga compozitia cu lapte condesat racita. Se da la frigider cateva ore, amestecand din cand in cand prin ea (crema). Se scoate din frigider si se pune intre blaturi.

Pentru glazura de ciocolata, am folosit reteta Adrianei Nicoleta. Si suna cam asa:
210 g ciocolata amaruie, 165 ml frisca lichida, 25 g miere, 42 g unt moale, 42 ml lichior.
Se taie ciocolata marunt si se topeste (pe abur sau microunde). Se incalzeste frisca cu mierea si se varsa peste ciocolata topita amestecand repede si bine. Dupa ce s-a amestecat bine se adauga untul. Se pune lichiorul (optional). 
Este o reteta buna, se aseamana cu felia de lapte de la kinder.
Am uitat sa spun ca bebelusul si batranul le-am facut din martipan. 


  
Si inca o poza cu bunicul si nepotul



Speranta pentru Catalin!

Nici nu stiu cum sa incep aceasta postare...mi-e greu...mi-e greu sa vad cum un pui de om sufera atat...
Voi trece cateva fraze de pe blogul lui, care spun in mare despre ce e vorba. Haideti sa ajutam un pui de om sa traiasca! Pentru detalii si conturile de donatii dati clic pe banner sau intrati pe http://sperantaptcata.blogspot.com/

Este un copil ca oricare altul, putea fi vecinul tau, prietenul tau, fratele tau sau chiar copilul tau ... Cata sufera in urma operatiei de indepartare a unei tumori de fosa craniana (meduloblastom), un diagnostic cumplit pt un copil de numai 5 ani ... el are nevoie de noi pentru a acoperi costurile tratamentului care ii va salva viata ... haideti sa punem mana de la mana si sa ii salvam VIATA!!!
Dumnezeu si oamenii sa va ajute sa reusiti!

joi, 28 ianuarie 2010

LA MULTI ANI, BUNICULE!!!!

Astazi bunicul meu implineste o frumoasa varsta, la care nu multa lume ajunge: 90 de ani! Despre bunicul nu am decat cuvinte de admiratie, este un exemplu pentru noi toti, de integritate, de corectitudine....A trecut prin multe, si bune si rele, a fost in razboi, s-a casatorit si a avut o viata frumoasa alaturi de bunica mea (au fost casatoriti peste 60 de ani), a trecut cu bine peste o meningita, apoi anul 2007 a fost unul zbuciumat pentru dansul, an in care in februarie a pierdut-o pe bunica, apoi in decembrie i-a murit un fiu...dureros, extrem de dureros. Si cum viata iti ofera si bune, nu doar rele, tot in 2007 i s-au nascut 4 stranepoti, asa ca o amintire ca viata merge mai departe, unul se naste, altul moare....Are in total 15 stranepoti, si inca unul este pe drum....iar anul trecut a fost la nunta primei stranepoate!
Pe bunicul nu l-a vazut nimeni beat, si nici nu l-a auzit injurand. Nimeni! Niciodata! Este ceva ce rar mai intalnesti in ziua de azi...
Bunicul e foarte realist, stie ca are o varsta, asa ca tot ce isi doreste e ca in zilele ce i-au ramas sa fie sanatos, sa nu fie tintuit la pat. Bunicule , eu iti urez multa sanatate, si multi ani de acum inainte, sa poti fi un model si pentru stranepoti.
Poza aceasta e facuta la Craciunul din 2006, ultima cu amandoi bunicii....La Multi Ani bunicule! Dumnezeu sa te ierte, bunica!

marți, 26 ianuarie 2010

Leapsa simpatica

Am primit de la Elena o noua leapsa...din cate am inteles eu trebuie sa va spun ce am in geanta. Poza cu geanta voi face maine la ziua, mi s-a stricat aparatul foto si acum am doar telefonul, dar cum e seara nu ies imaginile clare.
Va sa zica:
-portmoneu (cu acte, bani, carduri bancare, carduri  pentru farmacii, iar in compartimentul pentru maruntis am telecomanda de la masina sotului).
-ruj(uri)
-perie de par mica
-oglinda
-un tampon (de schimb sau de dat la prietenele prinse nepregatite)
-anticonceptionale
-batiste de hartie
-un set mic de cusut, cu ata si ac
- 2 telefoane (un orange si un vodafone)
- multe facturi, bonuri de casa, chitante (eu fac toate platile)
-umbrela
-cateodata cate o jucarie
- pana acum vreo 8 luni aveam si un pampers, dar acm am baiat mare, nu mai folosim pampersul

Cam atat...o dau si eu mai departe tuturor celor care o doresc. Un gand bun tuturor...acum ma pregatesc de un nou tort...

vineri, 22 ianuarie 2010

Cornuri cu mac

Avand pofta de ceva dulce, si netinand dieta (asta ca sa raspund la intrebarea Elenei), m-am hotarat sa fac niste cornuri, umplute cu mac, cu rahat.... Zis si facut. Mi-am adus aminte de o reteta pe care o incercasem mai demult, a Lucianei (meLuce pe culinar). Cornuri moi moi moi..Mie nu mi-au iesit atat de moi, dar na, nu am respectat ad literam reteta. Va scriu reteta originala, eu am facut cantitate dubla, iar miere am pus doar jmatate, intrucat am facut si cornuri umplute cu branza sarata.

Avem nevoie de:
1 plic drojdie uscata
1 lingurita rasa de sare
2 linguri pline de miere
250 ml lapte cald
500-550 g faina
25 g unt.

Drojdia se pune in cateva linguri de apa cam 15 minute, apoi se toarna peste faina. Se face un aluat din ingredientele de mai sus (untul se topeste in lapte) si se framanta bine. Apoi se lasa la crescut cam o ora, o ora jumate.
Asa arata aluatul crescut la mine:

Se presara masa de lucru cu faina. se intinde aluatul in forma rotunda (daca reusiti, eu inca nu reusesc sa fac forma rotunda din sucitor :)) si se taie in triunghiuri folosind cutitul sau cutterul de pizza. (vezi poza). Se pune umplutura (mac, rahat, branza, ciocolata etc.) si se ruleaza. Umplutura de mac: se macina 100 g mac si se adauga 1-2 linguri de zahar pudra. Peste se adauga o cescuta de lapte fierbinte si se amesteca.

Cornurile formate se pun intr-o tava pe hartie de copt si se dau la cuptor pentru 25-30 de minute (depinde cat de mari sunt cornurile).
Si aici aveti sectiune
Pofta buna!

miercuri, 20 ianuarie 2010

Noi premii!

Am primit zilele trecute (imi cer scuze ca nu am apucat sa le "ridic" mai repede) doua premii de la Elena (de la cine altcineva? :)). Un premiu special, cel al prieteniei, si inca un premiu infloritor.
Multumesc mult Elena pentru ele, ma simt mai bine stiind ca cineva se gandeste la mine.


 

De oferit, eu il ofer tuturor, cu sau fara blog, pentru ca sunt multe persoane pe care le admir si de la care am invatat multe lucruri si pe care le consider prietene.

vineri, 15 ianuarie 2010

Prajitura "Tobite"

Este o prajitura buna, dar necesita mult timp de preparare, asa ca va sfatuiesc sa o faceti doar cand aveti mai mult timp la dispozitie.

Ingrediente: avem nevoie de: 6 oua, 600 grame zahar, 250 g nuca macinata, 3 linguri cacao, 100 g ciocolata.
Albusurile se bat spuma tare cu 300 de grame de zahar.Se bat pe abur pana se ingroasa, apoi se adauga nuca macinata (225 g). Intro-o tava cu hartie de copt se pune cu lingurita (sau cu spritul) amestecul de bezea in forme mici rotunde, (cat de mare vreti sa fie bucata de prajitura), nu foarte groase. Se coc in cuptor la foc mic, pana se usuca.

Pentru crema, se amesteca galbenusurile cu restul de zahar, cacao si 2 linguri de apa si se amesteca pe baie de abur pana se topeste zaharul si compozitia se ingroasa. Se ia de pe abur si se pune la racit. Rece se amesteca cu 300 g margarina, frecata spuma. Crema se pune la rece la frigider.
Pentru glazura, se topeste ciocolata si se amesteca cu putin ulei, sau folositi orice glazura de ciocolata doriti.
Asamblare:  Se iau cate 2 bezele, cu partea plata in exterior, se ung cu crema si se lipesc. Se ung si pe lateral cu crema apo se tavalesc cu marginile laterale prin nuca ramasa. Deasupra se pune glazura de ciocolata.
Pofta buna!

joi, 14 ianuarie 2010

Prajitura "Krem a la Krem"

Aceasta prajitura am facut-o de Craciun pentru fina mea, ea si-a ales reteta pe pe siteul lui lily. Eu i-am modificat putin cantitatile la crema, mi s-a parut putina crema, dar depinde si de marimea tavii. Imi cer scuze ca nu am mai multe poze, a fost o incurcatura si mai multe poze de pe aparat mi-a fost sterse inainte de a le salva, asa ca am cateva retete la care nu am pozele din timpul efecturarii, printre care si aceasta.
Blat: 6 oua, 6 linguri de zahar, 1 plic Creme Ole de ciocolata (80g), 1 praf de cop.
Crema: 400 ml frisca rece, 200 ml lapte rece, 1 plic Creme Ole de capsuni.
Glazura: 2 linguri apa, 2 linguri zahar, 2 linguri lichior. 100 g ciocolata, 100 g unt.
Albusurile se bat spuma tare cu zaharul, se adauga pe rand galbenusurile, apoi la final praful de ciocolata si praful de copt. Se toarna in tava si se coace la 180 grade aproximativ 25-30 de minute. Dupa ce s-a copt se lasa sa se raceasca.

Pentru crema se amesteca toate ingredientele si se mixeaza pana se intareste (consistenta unei creme, bineinteles). Se intinde pe blat si se pune la racit. Dupa 3-4 ore, se toarna glazura peste crema. Atentie!!! Crema trebuie sa fie foarte rece cand puneti glazura.
Pentru glazura, se pun toate ingredientele intr-un vas pe baie de abur, si se amesteca pana se topeste ciocolata si untul..
Pofta buna!


sâmbătă, 9 ianuarie 2010

Primul premiu pe 2010


Anul acesta a debutat frumos pentru mine, cu revelion petrecut impreuna cu nasi, cu ziua mamei....si acum...am primit de la Elena primul premiu pentru acest an. Iti multumesc din suflet Elena pentru gandurile tale bune, premiul acesta chiar m-a binedispus. Il ofer si eu mai departe tuturor, cu sau fara bloguri.

Leapsa retrospectiva


Am primit acum cateva zile de la Elena o leapsa retrospectiva…si acum mi-am facut putin timp sa o completez. Deci sa vedem:
-ianuarie 2009 – a debutat cu revelionul in familie (sot, copil si parinti), urmat ca in fiecare an de ziua mamei. Apoi alte zile de nastere in familia largita, si la mijloc, si la sfarsit de luna.
-februarie 2009 – Inceputul de februarie m-a gasit comemorand 2 ani de la moartea bunicii mele din partea mamei, o fiinta foarte speciala, care practic m-a crescut (pana la 5 ani am stat la tara, si apoi toate vacantele le-am petrecut acolo)
-martie 2009 -Alte aniversari in randul prietenilor…promisiuni de job…
-aprilie 2009 – A debutat cu o mare teapa…de 1 aprilie…promisiunea mea de job s-a amanat…
-mai 2009 –A fost o luna plina. A implnit puiul meu 2 ani, am fost nasi de cununie la o verisoara primara…am trecut de la concediu de ingrijire al copilului la somaj.


-iunie 2009 –S-au implinit un an de cand bunicul din partea tatea a murit…si sfarsitul lunii ne-a prins cu sufletul la gura, nastea vara-mea, oare va prinde sfarsitul lunii sau inceputul lui iulie?!
-iulie 2009 – De 1 iulie s-a nascut Irina Maria, fetita verisoarei mele. Apoi  am facut 30 de ani, aveam sperante mari cu privire la jobul de care am vorbit in martie-aprilie….insa si de data asta caracatita PCR (pile, cunostinte, relatii) a fost mai puternica.
-august 2009 – A implinit si sotul meu 30 de ani….apoi pe 23 august am fost nasi surpriza de botez la micuta Irina. Surpriza, pentru ca erau pregatiti pentru 2 perechi de nasi, insa nasii din Cluj nu au mai reusit sa ajunga la biserica, astfel incat verisoara mea a luat cea de-a doua lumanare, mi-a pus-o in mana si ne-a rugat sa fim nasi de botez alaturi de ceilalti nasi din Zalau. Si uite asa am botezat primul meu copil. Sfarsitul de luna ne-a gasit la o alta nunta in familie, fata unui verisor si in acelasi timp fina de botez a parintilor mei.


-septembrie 2009- Alte evenimente fericite…in 3 am facut 4 ani de la nunta, in 4 a nascut o verisoara din Anglia, in 9 a nascut fina mea din Braila. Pe de alta parte, ne-am hotarat sa ne inchidem balcoanele cu bca si termopan, asa ca a inceput alergatul dupa materiale, dupa mester….
-octombrie 2009 –A inceput lucrul la balcoane, ne-am pus termopane….am primit vestea ca fina mea cununata in mai va fi mamica….
-noiembrie 2009 – In prima saptamana am fost plecati la Braila, pe 7 noiembrie ne-am botezat finutul, pe Rares Stefan, nascut in septembrie. Apoi pe 18 i-am serbat ziua tatalui meu, a implinit 55 de ani. Sfarsitul de luna m-a gasit internata in spital cu Stefan. Am aflat ca si nasii mei asteapta un bebe.


-decembrie 2009 – o luna plina, cu taiat de porc, cu prajituri la comanda pentru Craciun, cu colindat…primul Mos Craciun si Mos Nicolae de care stie Stefan (inainte era prea mic, acum a stiut de Mosu’)revederea cu nasii veniti din Italia de sarbatori, cu musafiri de Sf. Stefan si musafiri de revelion

Ce astept de la 2010?
 Ii multumesc lui Dumnezeu ca am armonie si intelegere in familie, imi doresc multa putere si intelepciune, sa pot trece peste toate incercarile cauzate de criza aceasta economica.
Astept sanatate, pentru familia mea, pentru finuti (inclusive pentru cel din burtica), cat si pentru toti prietenii mei.. Sper ca bunicul  meu sa mai traiasca cel putin cativa ani sanatos de acum incolo (pe 28 implineste 90 de ani!). Imi doresc ca 2010 sa imi aduca un job, oricare ar fi el.

marți, 5 ianuarie 2010

Prajitura venetiana


Aceasta prajitura am facut-o prima oara anul trecut de Craciun, si a fost tare apreciata, astfel incat de Craciunul acesta am facut 3 portii (pentru 3 persoane diferite).
Pentru blat avem nevoie de 6 oua, 6 linguri de zahar, 6 linguri de faina, un praf de copt.
Pentru crema : 2 plicuri budinca vanilie, 600 ml lapte, 12 linguri zahar, 1 pachet margarina, 2 pachete rulouri de napolitane.
Pentru caramel: 300 g zahar si 100 ml apa. Pentru decor nuca de cocos.
Albusurile se bat spuma tare cu zaharul, se adauga galbenusurile, apoi faina si praful de copt. Se coc 2 blaturi.  Eu am impartit cantitatea in 2 si am facut pe rand compozitia pentru fiecare blat.
Se caramelizeaza zaharul (se pune apa peste zahar si dureaza intr-adevar mai mult pana se caramelizeaza, insa iese caramel si nu zahar ars), apoi se intinde peste blaturile racite.

 
Pentru crema, se face o budinca dupa instructiunile de pe plic, doar ca punem  cantitatile specificate in reteta. 
Dupa ce se raceste budinca se amesteca cu un pachet de margarina frecata spuma.
Asamblare:
Peste un blat cu caramel se pune jumatate din  crema, apoi se aseaza rulourile de napolitane.

 
Se pune restul de crema (se pastreaza cam 2 linguri), apoi blatul al doilea, cu partea caramelizata catre crema. Se unge blatul cu crema pastrata si se presara nuca de cocos.
Pofta buna!

luni, 4 ianuarie 2010

Tort de ziua mamei

In fiecare an, pe 2 ianuarie, mama isi serbeaza ziua de nastere. Tortul este din start diplomat, este preferatul ei. Anul acesta am facut diplomat dupa reteta lissei,
Crema diplomat cum o fac eu:
-bat un litru de frisca tare si il las deoparte.
- 3 plicuri si jumatate de gelatina granule de dr.O se pun la inmuiat in apa calduta ( lapte sau suc din compot),le amestec pana se omogenizeaza.Asez castronelul in altul cu apa fierbinte si-l las deoparte .
-la 7 oua intregi,pun 14 linguri de zahar si le bat pe abur pana se face ca o smantana mai groasa.Cand este gata ,iau deoparte pun gelatina ,mai bat cu telul pt ca gelatina are tendinta de a se lasa la fund.Calduta o adaug la frisca si amestec usor cu o lg . de lemn;pun fructe,aroma (coaja de portocala ,sau lamaie si vanilie ,bucatele de ciocolata)si rastorn in ce forma trebuie .Las pana a doua zi .Daca tortul e mai mic fac 1/2 din cantitati sau .. dublu ori triplu ,depinde de marimea tortului. -citat de pe blogul lissei
Eu am facut compozitia din 6 oua si crema a fost roz, pentru ca am folosit gelatina foi rosie.
Dar la forma, anul acesta m-am gandit sa fac ceva mai special, sa o surprind in mod placut. Si am reusit.

 
si sarbatorita